versnellen uitrol van 5G netwerken

Uitrol glasvezel- en 5G-netwerken versnellen

De Europese Commissie roept lidstaten van de Europese Unie (EU) op de uitrol van glasvezel- en 5G-netwerken te versnellen. Het versterken van de economie en technologische onafhankelijkheid van de EU vergroten wordt als belangrijkste reden gegeven.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie,  heeft dit gezegd in haar State of the Union-speech. De Europese Commissie heeft een richtlijn gepubliceerd waarop lidstaten worden opgeroepen investeringen in hoge capaciteit breedbandinfrastructuur te vergroten. De commissie noemt deze infrastructuur het meest fundamentele blok van digitale transformatie en een essentiĆ«le pijler voor herstel.

Economische kansen

Een tijdige uitrol van 5G-netwerken biedt significante economische kansen voor de komende jaren. De commissie noemt de nieuwe 5G netwerken een cruciale asset voor het Europese concurrentievermogen en duurzaamheid en een enabler voor toekomstige digitale diensten.

“Breedband- en 5G-connectiviteit leggen de fundering voor de groene en digitale transformatie van de economie, ongeacht of we het hebben over transport en energie, zorg en onderwijs of productie en agricultuur. De huidige crisis onderstreept het belang van toegang tot zeer snel internet voor bedrijven, openbare diensten en burgers, maar versnelt ook het pad richting 5G. We moeten daarom samenwerken aan een snelle uitrol van netwerken zonder verdere vertraging”, aldus Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

Technologische onafhankelijkheid

Thierry Breton, Eurocommissaris voor Interne Markt: “Digitale diensten hebben bewezen cruciaal te zijn gedurende de pandemie om burgers, openbare diensten en bedrijven te helpen door te crisis te komen. Desondanks zijn investeringen vertraagd. In een tijd waarin toegang tot breedbandinternet een fundamentele voorziening is voor Europeanen en een geostrategisch belang voor bedrijven, moeten we – samen met lidstaten – de uitrol van veilige glasvezel- en 5G-netwerken versnellen. Betere connectiviteit draagt niet alleen bij aan het creĆ«ren van banen, versterken van duurzame groei en moderniseren van de Europese economie, het helpt Europa ook zijn veerkracht te vergroten en technologische onafhankelijk te worden.”

Bron: https://executive-people.nl/657795/europese-commissie-uitrol-glasvezel-en-g-netwerken-versnellen.html

Copyright 5G