illustratie 5g netwerk

5G en Industrie 4.0, wanneer gaat het echt gebeuren?

De cijfers van de Telecomproviders en onderzoekburo’s liegen er niet om, 5G gaat het worden! Hoewel de licenties nog geveild moeten worden, start de uitrol dit jaar.

De grote vraag is; Moeten we opschieten? Zo ja, wie en met wat? Als we de providers mogen geloven gaat uiteindelijk iedereen profiteren van de voordelen van 5G. De voorspelling is dat de industrie het meeste baat zal hebben.

Persoonlijk ben ik van mening dat hier nog veel werk te doen is. Vanuit ons eigen bedrijf, gericht op de industriële markt, zien wij dat het generaliseren van deze markt totaal zinloos is. Het (kunnen) bouwen van een smart-factory is het ideale plaatje als voorbeeld wat IoT en 5G op technisch vlak kunnen betekenen. Maar hoeveel fabrieken worden er nu gebouwd in Nederland en België?  Veel hiervan vindt plaats in Azië en daar zien we dat 5G al een eerste grote stap heeft gezet. China wordt niet voor niks de “5G capital of the world” genoemd.

Als we de providers mogen geloven gaat uiteindelijk iedereen profiteren van de voordelen van 5G

De industriële markt staat juist bekend om hun “build to last” strategie. Producten moe(s)ten minimaal 5 tot 10 jaar meegaan. Hierdoor konden nieuwe technologieën niet snel geïmplementeerd worden. Seriële communicatie is nog steeds een belangrijke techniek, welke nog steeds niet is uit gefaseerd. De connectie met de huidige techniek wordt dan ook veelal opgelost door het plaatsen convertoren en hoewel draadloos vaak nog een taboe is, zien we steeds vaker ontsluiting via draadloze routers.

De voortgang en snelheid van 5G toepassingen zal niet afhankelijk zijn van de techniek zelf. We hebben een wereld gecreëerd waar ogenschijnlijk er op technisch vlak geen belemmeringen zijn. Alles kan! Het wordt nu vooral zaak om te begrijpen wat het voor jouw bedrijf kan betekenen. Het starten met een “greenfield-situatie” is ideaal, echter de markt zal er één zijn van het ontsluiten van huidige systemen en langzaam migreren naar totaal nieuwe omgevingen.

Vooralsnog zien wij de grootste groei in “predictive maintenance” oplossingen, waarbij 5G nog geen rol speelt. Wij blijven de mogelijkheden van IoT evangeliseren, net als voorgaande jaren, en voegen 5G graag toe als nieuwe techniek. Het zal een mooie mix worden van LoRa, NB-IoT, LTE en 5G.

Wil je een keer sparren over dit onderwerp? Bel of mail mij gerust!

Kim van Brugge
Tel:        079-3422041
Email:   kim@delmation.nl

Over Delmation Products BV
Delmation Products, opgericht in 1989,  is specialist in datacommunicatie- en IoT vraagstukken. Met een volledig portfolio op het gebied van IoT sensoren, gateways, routers, converters en mini-PC’s bieden wij oplossingen op het gebied van Industrial Automation, Digital Signage, Energy, Security, Parking en Transport. Delmation Products werkt graag met haar businesspartners mee aan innovatieve projecten. Zo zijn er al diverse projecten gerealiseerd op het gebied van LoRa, NB-IoT, LTE-M en binnenkort 5G.

Copyright 5G