Er wordt veel over 5G in Nederland gesproken maar wat betekent dit voor je als particulier of zakelijke klant. 5G.nl biedt je alle informatie die nodig is om te achterhalen welke toegevoegde waarde het 5G netwerk jou of je organisatie kan bieden.
Niet alleen op productniveau zoals 5G trackers, 5G sensors en 5G routers, ook op branche niveau laten we verschillende toepassingen zien zoals; 5G voor thuis, op kantoor en 5G op de boot en in de zorg. Vanuit verschillende merken, expertise en invalshoeken. Zo haal je uit complexe technologie de meeste waarde en het beste resultaat.
Wat is het verschil tussen 4G en 5G vraag je je af en welke toegevoegde waarde biedt het 5G netwerk aan Nederlandse consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen? Gaan we nog snellere mobiele dataverbindingen realiseren voor onze smartphones, tablets en laptops? Of kunnen we 5G technologie gebruiken om nieuwe toepassingen en user cases voor de gezondheid- of auto industrie te ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s?
Het eerste verschil tussen 4G en 5G is het feit dat 5G gebruikt maakt van andere frequentiebanden. De Europese Unie heeft bepaald dat er drie frequentiebanden beschikbaar worden gesteld voor commerciële 5G toepassingen, namelijk de 700Mhz, 3,5Ghz en 26Ghz frequenties. Een deel van deze frequentiebanden wordt momenteel nog voor andere toepassingen ingezet, waaronder straalverbindingen en satellietcommunicatie voor overheidsdiensten, maar vanaf heden kunnen mobiele netwerken deze banden gecombineerd gebruiken voor het aanbieden van 5G diensten;
De hogere frequentiebanden van het 5G netwerk kunnen dus een korte afstand overbruggen dan de lage 5G frequenties, maar bieden daarentegen (zeer) hoge capaciteit / snelheid voor afnemers en een kortere reactiesnelheid dan 4G frequenties.
Het tweede belangrijke verschil tussen 4G en 5G is dat 5G veel meer “maatwerk mogelijkheden” biedt. Mobiele operators kunnen dankzij nieuwe functionaliteiten zoals ‘network slicing’ – wat kort gezegd betekent het virtueel opdelen van het mobiele netwerk in meerdere unieke verbindingen met verschillende bandbreedtes – hun klanten veel beter bedienen waardoor klantgroepen met verschillende wensen op maat kunnen worden bediend. Denk bijvoorbeeld aan overheidsdiensten met prioriteit bij calamiteiten of het verhogen van mobiele data snelheden en -capaciteit bij evenementen.
Tot slot is het laatste verschil tussen 4G en 5G netwerken dat er met 5G technologie nog veel meer nieuwe ontwikkelingen, business cases, verdienmodellen en commerciële oplossingen en -technologieën omtrent Internet of Things, Virtual Reality, Augmented Reality gerealiseerd gaan worden. Het (nog meer) onderling verbindingen van machines en apparaten gaat voor een revolutie zorgen in home automation, transport, de energiesector en in de gezondheidszorg.
Het 5G netwerk in Nederland biedt meer bandbreedte, snelheid, capaciteit en maatwerk mogelijkheden ten opzichte van het 4G netwerken. Deze voordelen bieden talloze mogelijkheden voor vernieuwing. Een aantal voorbeelden van 5G toepassingen;:
Door aanleg van 5G netwerken op- en/of rondom wegen kunnen smart cars aangesloten worden op een 5G netwerk; vehicle-to-network. Auto’s communiceren onderling met elkaar – decentraal of via een overheidsplatform – en stemmen gedrag op elkaar af. Ook verkeerslichten worden aangesloten zodat de doorstroom maximaal is.
Met vehicle-to-pedestrians wordt de communicatie van auto’s met personen bedoeld. In een noodgeval kan een ambulance bijvoorbeeld alvast een fietser of voetganger alarmeren dat ze eraan komen.
Internet of Things (IoT) toepassingen binnen stedelijk gebied maakt het leven makkelijker. Lantaarnpalen die WiFi uitzenden, slimme vuilnisbakken met sensoren die aangeven wanneer deze vol is, op elkaar afstemde stoplichten zodat publieke diensten eerder op locatie zijn en het automatiseren van het openbaar zijn concrete mogelijkheden.
De verwachting is dat de uitrol van het 5G mobiele netwerk een substantieel deel van het vaste internet netwerk gaat vervangen, zeker in gebieden die nu al te duur zijn om te verglazen, in buitengebieden of in grote nieuwbouwprojecten.
Ook zullen consumenten en bedrijven steeds vaker de keuze maken om over te gaan op ‘5G voor Thuis’ in plaats van het afnemen van een glasvezel of VDSL verbinding bij de provider. Dit kan eenvoudig door gebruik te maken van 5G routers voor thuis, 5G routers voor kantoor en 5G routers voor zakelijke- en M2M/IoT toepassingen.