5g investeringen

Waarom kiezen consumenten en bedrijven nu al voor een 5G router?

Ondanks dat Nederland pas eind Q2 of begin Q3 de 5G frequenties gaat veilen, besteden steeds meer bedrijven hun budget aan de aanschaf van netwerkproducten met een geintegreerde 5G module. Waarom maken deze bedrijven die keuze en welke voordelen biedt het hen?

1. Wat is het verschil tussen huidige 4G netwerken en 5G?

De markt van 4G routers groeit exponentieel en anticyclisch in deze coronacrisis door de constante ontwikkeling van snellere modules, chipsets en applicaties door fabrikanten, semi-conductors en operators om de eindgebruiker een betere experience te geven bij gebruik van mobiele telecom netwerken. Met release 13 & 14 van 3GPP zijn standaarden ontwikkelt – LTE-Advanced Pro genoemd – waarmee Gigabit Class LTE proposities gemaakt kunnen worden. En van de belangrijkste onderdelen is Carrier Aggregatie, waarbij meerdere frequenties worden gebruikt om een grotere bandbreedte maken. Deze ontwikkelingen hebben er toe geleid dat 4G netwerken snelheden bieden die vergelijkbaar zijn met sommige vaste internetverbindingen, vandaar de terms Gigabit Class LTE met snelheden van 1Gbps.

Je zou denken dat het huidige 4G dus nog genoeg potentie heeft om verder in gebruik genomen te worden en meer toekomstige applicaties en uses cases te dragen. En da tis absoluut zo. Sterker nog, Gigabit Class LTE zal een primaire back-up worden van de nieuwe 5G netwerken. Waarom dan een 5G router kopen?

2. Voordelen investering in 5G routers

Ondanks dat het nog maanden of jaren kan duren eerdat 5G stand alone draait zijn er bedrijven en instellingen die nu al de keuze maken om 5G routers aan te schaffen. Je zou zeggen dat het nog weinig nut heeft, immers de 5G frequenties kunnen nog niet worden gebruikt. En het is ook nog onbekend welke provider op welke frequentie gaat zitten waardoor de provider van je keuze wellicht niet te gebruiken is op je 5G router. Een review van 5G.nl bij bedrijven die besloten hadden om hun IT budget bij aanschaf van een nieuwe router te spenderen aan een 5G router had de volgende output van argumenten bij die bedrijven;

Het voordeel van de 5G router is dat deze niet alleen een aantal 5G frequenties biedt, maar ook over veel andere voordelen beschikt. Een van die voordelen is WiFi 6, de nieuwste standaard op het gebied van draadloos internet.

• Consumenten en bedrijven willen 5G ready zijn zodra de operartors 5G live zetten.

• Het verschil in aanschaf van een 5G router ten opzichte van een 4G router is aanzienlijk, maar uiteindelijk is een 5G router toch gewenst waardoor de investering nu gedaan wordt.

• De 5G routers zijn backwards compatible, waardoor ze ook beschikken over alle 4G frequenties. De routers kunnen dus direct ingezet worden voor bestaande toepassingen.

3. Hoe zit dat straks 5G voor Thuis? Of 5G op Kantoor?

Er zijn steeds meer operators die een 4G oplossing als primaire installatie voor thuis of kantoor gebruiken daar waar voorheen met name de zogenaamde buitengebieden voorzien werden van 4G voor Thuis of kantoor oplossing. Het is sterk aannemelijk dat de Nederlandse providers binnen hun klantpropositie van vaste telefonie, mobiele telefonie, TV en internet een mogelijkheid gaan bieden om 5G als primaire drager van internet te maken en/of 5G als een back-up voorzien.

Hoe zou een 5G voor Thuis oplossing eruit kunnen zien vraagt u zich af? Welke hardware heb ik allemaal nodig om bijvoorbeeld in mijn huis, vakantiewoning of wellicht kantoor een goede internet- en WiFi omgeving te bouwen?

Allereerst heeft u een router nodig om het mobiele signaal van uw provider op te vangen. Dat kan een Huawei 5G outdoor router zijn die beschikt over een IP65 rating waarmee deze bestand is tegen weerinvloeden. En u kunt het apparaat eenvoudig aan een mast, paal of muur bevestigen! Vervolgens moet u een internetkabel van die router naar een WiFi station aanleggen zodat het 5G signaal wordt omgezet naar WiFi! Koppel daar uw laptops, PC, gaming stations, telefoons, tablets en andere apparatuur aan ga helemaal los.

Heb je vragen rondom 5G dan kun je deze mailen naar info@5g.nl. We komen dan graag direct of middels een blog erop terug.

Copyright 5G