Voor auto’s zal 5g waarschijnlijk diverse toepassingen kennen. De meest logische en makkelijke is vehicle-to-network, de verbinding van de auto met het mobiele netwerk. Dat is nodig waarvoor het nu ook al nodig is: updates van kaarten binnenhalen, de verkeersdrukte doorgeven en verkeersinformatie doorkrijgen, evenals informatie over bijvoorbeeld de staat van de weg of wegwerkzaamheden doorseinen.
Daarnaast moeten auto’s met mensen op straat kunnen communiceren: v2p, vehicle-to-pedestrians.
Daarmee kunnen bijvoorbeeld ambulances alvast aan voetgangers en fietsers doorgeven dat ze eraan komen. Nu werkt dat ook prima met sirenes, maar een extra seintje kan in een noodgeval geen kwaad. Dat werkt via een doorontwikkelde versie van lte-broadcast, waardoor een ambulance met een druk op de knop een signaal via het mobiele netwerk naar apparaten in de buurt kan sturen.
Een nieuwe is vehicle-to-infrastructure. Die infrastructuur bestaat bijvoorbeeld uit verkeerslichten, die er op basis van het aanbod dat ze krijgen, voor kunnen kiezen om op een kruising groen te geven om de doorstroming te bevorderen. Ook kan het werken voor tolwegen en bij betalen voor parkeren. Dat werkt met een directe verbinding zonder tussenkomst van een zendmast: lte-direct. Met lte-direct is de verbinding tussen twee apparaten heel kort, van enkele meters tot maximaal enkele honderden meters. Dat houdt de latency uiteraard laag en heeft tot gevolg dat apparaten in het verkeer snel op elkaar kunnen reageren.
Het probleem van de toepassingen van 5g is dat bedrijven een netwerk voorbereiden waarvan ze, afgezien van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, geen idee hebben waarvoor het in gebruik zal zijn. Immers, de apparaten die volop gebruik gaan maken van 5g, zijn nog lang niet uitgevonden. Vergelijk het met het huidige 4g. Bedrijven ontwikkelden dat rond 2006 en 2007, in de tijd dat Apple zijn eerste iPhone presenteerde, Nokia de N95 uitbracht en Google sleutelde aan het nog niet uitgebrachte Android. De huidige toestellen met 4g, met grote schermen en hoge resoluties, waren toen nog ver weg en niet voor te stellen.
“De apparaten die volop gebruik gaan maken van 5g, zijn nog lang niet uitgevonden”
Het is dus nog een beetje koffiedik kijken, maar op basis van de huidige ontwikkelingen kun je natuurlijk al van alles proberen te voorzien. Een van de belangrijkste toepassingen is iets wat de de 3GPP ‘pervasive video’ noemt. Diensten die werken via schermen vlak voor de ogen, hologrammen en telepresence: het op afstand ergens digitaal aanwezig zijn. Dat soort zaken zullen enorme resoluties moeten hebben om er van dichtbij scherp uit te zien en daarom zal dat veel dataverkeer vergen.
Een ander scenario is minder spannend, maar even belangrijk. Dat gaat om remote computing, waarbij mensen via een mobiel apparaat toegang hebben tot de desktop op hun werk. Dat kan al, maar met hoge snelheid en lage latency moet het mogelijk zijn om zonder vertraging te werken, zelfs in treinen die tegen die tijd met snelheden tot vijfhonderd kilometer per uur door het landschap razen.
Tot slot denken providers aan het tactiele internet. Dat zijn toepassingen waarbij mensen op afstand echte of virtuele objecten besturen. Daarbij is het belangrijk dat de feedback voor wat een gebruiker doet er binnen een fractie van een seconde is, anders voelt de aanraking niet echt aan. Omdat 5g een latency onder de 1ms mogelijk moet maken, is het de eerste draadloze technologie waarmee dat moet kunnen.
Toepassingen van tactiel internet kunnen de opvolgers zijn van de huidige augmented-reality- en virtual-realitysoftware.
Dankzij 5g zal het dan mogelijk zijn om in real time virtueel ergens anders te zijn, bijvoorbeeld bij een concert. Daarnaast kunnen robots in de toekomst baat hebben bij 5g. De providers denken dat robots niet alleen productiewerk zullen overnemen, maar in de toekomst ook als dienstverleners aan de slag gaan. De snelle verbindingen met lage latency maken dan snelle interactie mogelijk met op de achtergrond berekeningen die krachtigere hardware vereisen dan de robots zelf hebben: een soort robotische thin clients dus.
Bron: https://tweakers.net/reviews/5143/4/het-5g-tijdperk-begint-nu-toepassingen-voor-5g.html