BlackBerry 5G

KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk morgen aan

Na Vodafone starten KPN en T-Mobile morgen met 5G. Na een gunstige uitkomst van de 5G veiling en het bemachtigen van voldoende bandbreedte wordt morgen het 5G netwerk aangezet.

5G van KPN zal vanaf morgen beschikbaar zijn in grote delen van de Randstad en in Eindhoven voor de helft van de KPN-klanten. De provider biedt volgend jaar een landelijk dekkend netwerk aan. Dit gaat gepaard met de vernieuwing van het gehele KPN netwerk. T-Mobile belooft eind dit jaar 90 procent van Nederland landelijk dekkend internet te bieden, de overige 10 procent wordt in 2023 gerealiseerd. Vodafone, dat 5G al aan klanten aanbiedt, geeft aan er landelijke dekking aangeboden wordt eind deze maand. De drie providers zetten de bestaande 4G-banden in voor 5G. De eigenlijke 5G-frequenties komen pas later beschikbaar.

Zowel KPN en T-Mobile als Vodafone wisten een flink aantal vergunningen te bemachtigen op de 700, 1400 en 2100 Mhz-band tijdens de veiling. De staat haalde hiermee 1,23 miljard euro op. Iedere provider betaalde ongeveer een derde van dit bedrag. In 2022 volgt nog de veiling voor de 3,5 Ghz-band, die wereldwijd voor 5G gebruikt gaat worden. 

5G toestel & toepassingen

Gebruikers van het 5G netwerk dienen in het bezit te zijn van een 5G toestel. Hoogstens duizenden tot maximaal enkele tienduizenden Nederlanders bezitten momenteel een toestel dat 5G aankan. Met 5G, de nieuwe generatie mobiel internet, wordt draadloos internet niet alleen veel sneller, maar ook stabieler. Bovendien is er nauwelijks vertraging meer. 5G verbindt niet alleen mensen maar ook apparaten; internet of things. Lees meer over de toepassingen die zullen ontstaan.

Copyright 5G