5G en de bouwsector

5G zal voor veel innovaties zorgen in de bouwsector. Met assett tracking voor bouwbedrijven is het bijvoorbeeld straks mogelijk om hun materieel binnen het bedrijf te lokaliseren. Maar ook inzicht in onderhoud of welke machines of apparaten opgeladen moeten worden of om onderhoud vragen. Materieel beheer wordt hierdoor efficiënter. Ook sensoren die metingen kunnen verrichten voor ruimtelijke analyses ten behoeve van (toekomstige) bouwprojecten bieden uitkomst.

Voorbeeld 5G in de bouw

Al langere tijd zien we dat IoT in nieuwbouw projecten een vast onderdeel is geworden. Vooral voor de installatiebranche. Gebouwen en installaties zullen richting de komst van 5G op grote schaal zijn verbonden door het Internet of Things. Die connecties zullen in combinatie met meer rekenkracht en sensortechnologie leiden tot installaties in gebouwen die grote hoeveelheden data genereren. Die data zorgen voor nieuwe functionaliteiten voor gebruikers, maar ook voor informatie voor efficiënter onderhoud aan die gebouwen. Dan is zogenoemd predictief onderhoud mogelijk: onderdelen worden pas vervangen als uit metingen blijkt dat dit echt nodig is. Big data zijn hiervoor essentieel en snelheid van deze data-uitwisseling nog meer. 5G maakt een grote push mogelijk.

Ook partner worden?

Realtime meten dankzij 5G

Waar voorheen een patroon achteraf verklaard werd door meetresultaten afkomstig van sensoren, die later werden verstuurd, kan er straks per direct ingespeeld worden op een bepaalde situatie. Sensoren kunnen dan makkelijk op afstand realtime uitgelezen worden. Middels Narrowband IoT, het low-power gedeelte binnen 5G, kunnen sensoren ook geplaatst worden op plekken waar geen stroom of datacommunicatie beschikbaar is. Zodoende kan op een voordelige manier langere tijd informatie worden uitgewisseld met zeer weinig energieverbruik. 5G maakt het bovendien mogelijk om op hoge snelheid metingen te doen en de meetresultaten inzichtelijk te maken. Met nieuwe timing mogelijkheden door verlaagde latency.

Door data te combineren voor infra en de bouwsector kunnen ook patronen gevonden worden waarop geanticipeerd worden. Zoals de impact van heiwerkzaamheden naast een gebouw wordt zichtbaar. Of bijvoorbeeld sensoren die trillingen meten kunnen gekoppeld worden aan bepaalde kenmerken, zoals de ouderdom van een gebouw, basisregistratie adressen en gebouwen en/of geotechnische profielen.

Augmented Reality op de bouwplaats

Augmented reality zal op verschillende manieren een rol spelen op de bouwplaats. De uitdaging van AR op dit moment is een balans tussen performance en de batterijduur. Augmented Reality vraagt namelijk enorm veel rekenkracht. 

De rekenkracht is vooral nodig voor het bereken van de beelden en om deze vervolgens ook te projecteren. De hogere doorvoersnelheid van 5G is nodig voor VR- en AR-inhoud die vanuit de cloud wordt gestreamd. Met toegang tot 5G zal het eenvoudiger en gebruikelijker zijn. Dit kan de push geven om AR en VR mainstream te maken.

Voorbeelden van Augmented Reality in de bouw

  • Met het gebruik van handsfree peripherals kan personeel gewoon doorwerken, terwijl ze de informatie ontvangen.
  • Een voorman kan op de bouwplaats lopen en het ontwerp vergelijken met de bouwrealiteit op dat moment. Een projectleider kan op de bouwplaats informatie via AR opnemen en doorsturen naar ontwerpers om dingen te verduidelijken als er problemen zijn.
  • Ook kun je met AR het meest efficiënte bouwschema opstellen en een logistiek plan ontwikkelen voor bouw van steigers, aanlevering van materiaal en materiaalopslag.
  • Het zou zelfs mogelijk moeten zijn via AR te berekenen welke materiaal is gebruikt, wat nog nodig is en waar je dat het snelste kunt vinden en laten aanleveren.

De conclusie voor bouw en 5G

5G kan grote voordelen voor de bouw sector opleveren op het gebied van de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Door het omarmen van technologieën zoals predictive maintenance, augmented reality of het op afstand bieden van de productie, kan de bouw haar operaties beter stroomlijnen en hun activiteiten op een efficiëntere manier laten plaatsvinden.

Maar met name in de bouwsector biedt het 5G netwerk een groot potentieel voor het verwerken van data, wat onvermijdelijk invloed heeft op de manieren waarop onze machines op afstand communiceren en onderling communiceren. Vooroplopen in deze digitale revolutie en samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt gezien als een game changer. 5G maakt co-innovatie binnen partnerschappen en ecosystemen dan ook gemakkelijker, omdat de technologie de middelen biedt om betere verbindingen in gedeelde processen te realiseren die bovendien beter en nauwkeuriger gevolgd kunnen worden.

Producten gebruikt in deze sector

5G New Radio (NR) antenne – 5m

5G New Radio (NR) antenne specificaties G New Radio (NR) antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: …

Huawei 5G CPE Pro

De eerste 5G Huawei router is een feit met de Huawei 5G CPE Pro. De 5G router aangedreven door de krachtige Balong 5000 5G multi-mode chipset heeft ni…

5G New Radio (NR) antenne

5G New Radio (NR) antenne specificaties 5G New Radio antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: 2dBi…

Deze producten zijn verkrijgbaar bij
Ook partner worden?
Copyright 5G