5G in de Zorg

Zowel de zorgindustrie als de patiënt gaat enorm profiteren van nieuwe revolutionaire geavanceerde communicatiemogelijkheden die mede mogelijk gemaakt worden met 5G New Radio. Dankzij 5G, Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zullen traditionele behandelingsmethodes ophouden te bestaan en vervangen worden door “remote nursing” en komen er mogelijkheden voor artsen om meer dienstverlenging bij de patient thuis te laten plaatsvinden. 

5G homecare met slimme sensoren

De nieuwe 5G technologie staat met name bekend voor de ultra low latency, hoge mate van beschikbaarheid en hoge bandbreedte waardoor data razendsnel verstuurd en ontvangen kan worden.

Dit gegeven zorgt ervoor dat vijfde generatie mobiele netwerken enerzijds geschikt worden om grote medische bestanden – zoals het EPD – realtime te versturen en anderzijds biedt de mogelijkheid om massaal medische devices aan het internet te koppelen welke onderling met elkaar verbonden zijn en data uitwisselen. Zo zullen fabrikanten van medische apparaten nieuwe slimme sensoren ontwikkelen die ingezet kunnen worden om patiënten bijvoorbeeld thuis zelf hun gezondheidstoestand te kunnen laten meten en deze data realtime naar het dashboard van de dienstdoende arts te sturen. Dit zorgt ervoor dat de arts efficienter is en meer patiënten of een dag kan behandelen en alsook voor minder drukte in- en rondom de ziekenhuizen zelf.

Ook partner worden?

Realtime monitoring

Een langzaam en onbetrouwbaar netwerk binnen een ziekenhuis IT-omgeving of de thuis-netwerkomgeving van een patiënt zorgt er nog voor dat de patiënt indien geval van nood of onderzoek, naar de lokale huisarts of ziekenhuis dient te rijden voor verdere aanpak. Door 5G te implementeren in de zorgsector worden er nieuwe mogelijkheden gecreerd zoals remote monitoring. Een huisarts kan zijn groep van patiënten makkelijker en sneller voorzien van advies door realtime live 8K videostreaming en live chatfuncties.

Remote operatie

5G voor de zorgsector gaat ook betekenen dat gespecialiseerde chirurgen hun kennis en kunde kunnen delen met ziekenhuizen en patiënten over de hele wereld. Patiënten met specifieke gezondheidsproblemen die lokaal niet verholpen kunnen worden ontvangen van medische experts en chirurgen vanuit andere werelddelen hulp.  5G biedt de mogelijkheid voor deze chirurgen om vanuit een ander land een operatie uit te voeren. Sensoren en apparaten binnen de operatiekamer zorgen ervoor dat iedere beweging die de chirurg maakt opgevangen wordt en realtime bij de chirurg binnenkomt en uitgevoerd wordt.

Digitale patiënten informatie

Elektronische Patienten Dossiers bieden artsen de mogelijkheid om data centraal uit te wisselen met andere professionals binnen de zorgsector. De huidige technieken laten het minder goed toe om grote databestanden zoals video’s over het netwerk te versturen. Dit zorgt ervoor dat niet altijd relevante informatie over patiënten voorhanden of uberhaupt gedeeld wordt binnen het centrale systeem. Met 5G kunnen zwaardere bestanden snel verzonden worden, waardoor kritische patiënt informatie gedeeld kan worden en de dienstverlening binnen de zorgsector verbetert.

AugmentedReality voor healthcare 

Augmented Reality – of AR – betekent feitelijk dat er een ‘extra’ virtuele laag over de werkelijkheid wordt gepresenteerd, bijvoorbeeld op je smartphone of tablet.

Augmented reality is een van de meest aansprekende technologische ontwikkeling die de potentie heeft om de zorgsector ingrijpend te veranderen.

  • Chirurgen en doctoren kunnen in de OR meer informatie zien omtrent ziektes, mogelijke genezingsmethodes of acute problemen die ontstaan.
  • Burgers kunnen in een stadsomgeving zien waar EHBO posten zijn of waar openbare defibrillators zich bevinden om andere te helpen in geval van nood.
  • Medicijn studenten kunnen virtueel oefeningen doen om vaardigheden te verbeteren.
  • Bewoners van verzorgingsverhuizen hebben meer mogelijkheden tot entertainment om eenzaamheid te voorkomen of verminderen.

Conclusie voor 5G in de zorg

Dat de zorgsector een revolutie gaat doormaken staat wel vast. Thuis-care, remote operations, slimme bezorgingsdiensten voor medicijnen, zelfrijdende ambulances en geautomatiseerde hulpdiensten zullen de zorg in Nederland verbeteren.
Maar wat betekent dit allemaal dit voor de privacy en security van de patient en het gehele systeem? Zijn we straks afhankelijk van 5G, AR, VR en alle nieuwe technologische ontwikkelingen of zal de lokale huisarts altijd een bezoekje waard zijn en nodig blijven? En van wie is alle data die door alle sensoren en netwerken getransporteerd wordt? Dit zijn vraagstukken waar de politiek, de zorgsector en het bedrijfsleven de komende jaren een besluit over zullen nemen.

Producten gebruikt in deze sector

5G New Radio puck antenne

G New Radio Puck antenne Deze 5G puck antenne is geschikt voor de New Radio standaard en is geschikt voor de nieuwe hogere frequentiebanden. De a…

5G New Radio (NR) antenne

5G New Radio (NR) antenne specificaties 5G New Radio antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: 2dBi…

Huawei 5G CPE Pro

De eerste 5G Huawei router is een feit met de Huawei 5G CPE Pro. De 5G router aangedreven door de krachtige Balong 5000 5G multi-mode chipset heeft ni…

Deze producten zijn verkrijgbaar bij
Ook partner worden?
Copyright 5G