5G voor de maritieme sector

Steeds meer nationale ondernemingen, maar ook multinationals kiezen nu al voor mobiele internetoplossingen gebaseerd op 4G/LTE ten koste van satellietcommunicatie. 5G zal die migratie een boost geven doordat nieuwe technologieën in deze sector voor betere connectiviteitsmogelijkheden gaan zorgen.

Hoe zit deze markt er anno 2020 uit?

Ondernemingen die actief zijn in de maritieme sector gebruiken offshore satellietcommunicatie voor primaire internetdiensten. Dit zijn dure verbindingen zonder hoge throughput waardoor IT netwerken op schepen nooit het maximale rendement zullen bereiken. Dankzij o.a. de sterke ontwikkeling die antenne fabrikanten doorgemaakt hebben zijn er oplossingen beschikbaar waarbij schepen tot aan 40KM van de kust gebruik kunnen maken van mobiele internetdiensten over 4G. Dit biedt al een enorm kostenbesparing aan. Deze schepen hebben meerdere LTE routers aan boord – vaak met bonding waardoor de capaciteit van de mobiele verbinding hoger is –  en hebben het netwerk doorgaans ingedeeld in “business” voor alle zakelijke toepassingen en “crew” voor privé-gebruik van de medewerkers. Eenmaal buiten bereik van de mobiele netwerken is satellietcommunicatie natuurlijk benodigd.

Ontwikkeling op gebied van mobiele data connectie voor maritieme sector

Operators, (semi)-overheden werken, system integrators en bijvoorbeeld ontwikkelaars van windmolenparken op zee werken er hard aan om nieuwe ideeën en ontwerpen te creëren waardoor de maritieme sector slim gebruik kan gaan maken van mobiele data diensten, gebaseerd op LTE of straks 5G:

  • 5G antennes ingebouwd op windmolen parken op zee: men kan een telecommunicatienetwerk op zee creëren door masten op windmolenparken te plaatsen. Hierdoor wordt mobiele data op zee toegankelijker, sneller en met veel minder latency beschikbaar voor ondernemingen in de scheepsvaart.
  • Point-to-point connecties: met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van 5G, antennes en P2P verbindingen kunnen schepen data verbindingen versterken en onderling uitwisselen. Zo kan schip 1 – die op 30KM voor de kust van Nederland ligt – het mobiele signaal opvangen, versterken en doorsturen naar schip 2- die op 80KM van de kust ligt, enzovoort. Op deze manier creëren schepen onderling een mobiel 5G netwerk op zee.
Ook partner worden?

5G voor Nederlandse binnenvaart

Naast slimme ideeën om de wereldzeeën te voorzien van snel mobiel internet gaat ook de Nederlandse binnenvaart profiteren van de nieuwe technologie.

Een aantal voorbeelden

Massive IoT: Nieuwe technieken zorgen ervoor dat apparaten minder energie consumeren waardoor fleet & vessel management deployments en installaties langer in het veld actief kunnen blijven zonder vervangen te worden. Koppel slimme sensoren aan bedrijf kritische applicaties en onderdelen binnenin een schip waardoor het management betere beslissingen kan nemen, bedrijfsprocessen efficiënter verlopen en de uiteindelijke exploitatiekosten dalen.

Augment Reality: bespaar enorm op onderhoudskosten door externe specialisten en engineers realtime informatie te tonen over status van onderdelen binnen de machinekamer, leidingen en andere kritische factoren van binnenvaart schepen.

Lagere kosten: Mobiele data op 5G netwerken zal nog voordeliger worden. Dit betekent dat de kosten voor het bedrijfsleven enorm dalen waardoor men massaal Internet of Things toepassingen zullen adopteren.

De conclusies voor 5G in de martitieme sector

Ook de maritieme sector gaat enorm profiteren van de uitrol van de wereldwijde uitrol van 5G netwerken. Functionele voordelen zijn o.a. dat bedrijven snellere IT netwerken opbouwen, SD-WAN functionaliteiten ook op zee kunnen toepassen doordat latency afneemt en doorvoersnelheid toeneemt, met Augmented Reality besparen op onderhoudskosten uiteindelijk een winstgevendere business hebben.

Producten gebruikt in deze sector

5G New Radio (NR) antenne

5G New Radio (NR) antenne specificaties 5G New Radio antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: 2dBi…

5G New Radio (NR) antenne – 5m

5G New Radio (NR) antenne specificaties G New Radio (NR) antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: …

5G New Radio puck antenne

G New Radio Puck antenne Deze 5G puck antenne is geschikt voor de New Radio standaard en is geschikt voor de nieuwe hogere frequentiebanden. De a…

Deze producten zijn verkrijgbaar bij
Ook partner worden?
Copyright 5G