5G voor missie kritische communicatie

Nieuwe 5G-technologie opent een wereld aan mogelijkheden in diverse sectoren. Door de maximale configureerbaarheid zal de vijfde generatie mobiel internet met name bijdragen in missie kritische omgevingen. In tegenstelling tot 4G, maakt 5G het mogelijk om te differentiëren. De technologie kan namelijk worden aangepast aan de behoeften. Bijvoorbeeld een hoge mate van security, een zeer betrouwbare verbinding, snelle responstijden, het koppelen van heel veel IoT-devices of juist hoge bandbreedte.

Hoe zit deze markt er anno 2020 uit?

Met de komst van het 5G-netwerk gaan eerstehulpverleners veel verder dan standaard Push-to-Talk, door toevoegingen als; Push-to-Video, video-sharing, groepschat, bestandsdeling, locatie-uitwisseling – allemaal met de juiste prioriteit van missie kritisch verkeer boven alles. Denk ook aan VR en AI. Een eerstehulpverlener kan bijvoorbeeld een speciale bril of een helm dragen, waarbij alle beelden direct op het scherm van de bril worden weergegeven, inclusief video, objectidentificatie, elk type kaart, locatie van de teamleden en meer.

Sneller data uitwisselen

Voor bedrijven die op dit moment niet voldoende hebben aan de huidige mobiele bandbreedte zal 5G een belangrijke rol gaan spelen door het sneller kunnen uitwisselen van data. Missie kritische communicatie-oplossingen worden gebruikt door bijvoorbeeld onderdelen van de overheid zoals politie, brandweer, ambulance, defensie en gebruikers zoals energie-, water- en transportbedrijven. Al deze gebruikers hebben een netwerk nodig wat betrouwbaar (lees: zeer stabiel) is en een zeer hoge mate van beschikbaarheid heeft. Het op grote schaal delen van beeld en geluid is namelijk essentieel bij deze groep van gebruikers. Zo worden er in deze bedrijfstak veel gebruik gemaakt van camera systemen en in de nabije toekomst ook van drones. Deze gebruikers willen heel snel heel veel informatie kunnen delen. Altijd en overal. Dit maakt het 5G netwerk mogelijk.

Data behoefte voor 5G en Openbare Orde en Veiligheid

• Meer data-uitwisseling met meldkamer
• Gebruik van video en andere live informatie
• Toepassing specialist op afstand
• Inzet van meer medische apparatuur ter plaatse met bijbehorende data-uitwisseling
• Kantoor op straat
• Inzet van sensoren
• Toename gebruik van bodycams/dashcams
• Meer en nauwkeuriger achtergrondgegevens
• Toenemend gebruik van sensoren
• ICT en Intelligentie in voertuigen
• Live beeldvorming incident (dashcams)
• Inzet drones en robots

Ook partner worden?

Netwerk Slicing

Eerstenhulpverleners maken vaak gebruik van communicatieservices die worden geleverd door een speciaal, draadloos netwerk. Dit netwerk is opgezet voor de coördinatie van activiteiten om mensen in nood op de best mogelijke manier te helpen. Het wordt nog een hele klus voor MNO’s (T-Mobile, KPN en Vodafone) om deze gebruikers te laten overstappen van hun bewezen en bekende draadloze netwerk dat jarenlang is aangepast aan hun specifieke behoeften. Iets wat heel speciaal is aan het 5G netwerk is het opdelen in plakjes. Ofwel netwerk slicing.

Wat betekent 5G network slicing?

5G network slicing stelt MNO’s in staat virtuele netwerken te bieden via hetzelfde fysieke mobiele netwerk dat door iedereen wordt gebruikt. Het evenaart of verbetert de verwachte netwerkprestaties van het gespecialiseerde netwerk uit het voorbeeld van de eerstehulpverlener hierboven dat wordt vervangen op het gebied van capaciteit, snelheid, latency en vooral beschikbaarheid.

In praktijk

Zodra delen van het mobiele netwerk worden platgelegd door bijvoorbeeld natuurgeweld, worden communicatieservices voor eerstehulpverleners omgeleid en krijgen ze zeer hoge prioriteit boven alle andere communicatie. Dit zou ervoor zorgen dat de hoogste netwerkprioriteit naar brandweerlieden zou gaan die met elkaar op de plaats van het noodgeval communiceren. Met slicing kan deze prioritering plaatsvinden.

De conclusies voor 5G voor missie kritische communicatie

Kritische toepassingen vragen veel rondom betrouwbaarheid, beschikbaarheid, verbindingsopbouw etc. Nieuwe gebruikersbehoefte zal ontstaan aan bodycams, data base uitvragen en online apps voor ambulante functionarissen. Bij bedrijven met zeer kritische operationele processen, zoals vliegvelden, havens , OV-bedrijven, utiliteitsbedrijven of petrochemische complexen neemt diezelfde behoefte toe. Daarbij gaat het in het werkproces om mobiele data terminals, video overdracht, IoT, geautomatiseerde logistieke processen; ze vragen allemaal om breedband met grote betrouwbaarheid en verhoogde prestaties. Het 5G netwerk biedt hierin uitkomst. Ook voor toepassingen op het terrein van augmented en virtual reality.

Het 5G netwerk stelt ons in staat om ook de opname van “andere deelnemers” in een missiekritieke uitwisseling vergemakkelijken. Denk aan alle sensoren die nu deel gaan uitmaken van het

Producten gebruikt in deze sector

5G New Radio (NR) antenne

5G New Radio (NR) antenne specificaties 5G New Radio antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: 2dBi…

5G New Radio (NR) antenne – 5m

5G New Radio (NR) antenne specificaties G New Radio (NR) antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: …

5G New Radio puck antenne

G New Radio Puck antenne Deze 5G puck antenne is geschikt voor de New Radio standaard en is geschikt voor de nieuwe hogere frequentiebanden. De a…

Deze producten zijn verkrijgbaar bij
Ook partner worden?
Copyright 5G