Landbouw en 5G in Nederland

Technologie verandert de wereld steeds sneller. De beschikbaarheid van 5G zorgt voor veel mogelijkheden en innovaties in de landbouw.

Voorbeeld 5G in de landbouw

Een mooi voorbeeld van z’n innovatie in testfase is het gebruik van drones in de landbouwsector. De drone vliegt over een perceel en maakt middels een multispectrale camera zeer nauwkeurige beelden. Nog tijdens het vliegen worden de beelden verzonden via een snelle verbinding naar de cloud, waar ze verwerkt worden tot een zogeheten taakkaart. De boer kan op deze manier zeer efficiënt en gericht te werk gaan. Door het 5G netwerk vindt er een supersnelle dataoverdracht plaats, omdat het 5G netwerk meer data aan kan. (is deze techniek niet mogelijk met 4G? Moet ik hier per se 5G voor hebben?)

Voordelen 5G in de landbouw

  • Minder gebruik van middelen
  • Beter voor het milieu
  • Laag energieverbruik
  • Meer kennisgericht handelen
  • Beter interpretatie data
  • Sneller realtime data

Duurzaamheid en 5G

Op duurzaamheid biedt 5G ook voordeel. De foto’s geleverd door de drone geven aan waar meer gespoten moet worden met gewasbeschermingsmiddelen. Als de gegevens verwerkt zijn, worden ze op een computer in een speciale spuitmachine gedownload. De machine weet dan precies op welke plek welke hoeveel middel gespoten moet worden. Dat scheelt in gebruik van de middelen en is beter voor het milieu.

Laag energieverbruik door 5G

De behoefte om sensoren te gebruiken die langer met een batterij doen, zal toenemen. 5G kan bijdragen aan de inzet van IoT met een laag energieverbruik omdat de data-overdracht met een 5G-netwerk energiezuiniger is dan met 2G of 4G. Hier liggen grote kansen om een groot aantal sensoren te koppelen.

Gebruik sensoren voor IoT in precisielandbouw

De sector gebruikt al veel sensoren boven en onder de grond. Sensoren houden de lucht- en bodemvochtigheid in de gaten en zijn gekoppeld aan afregelsystemen (zoals irrigatie). Deze opgebouwde kennis wordt waar nodig gedeeld en toegepast in open veld landbouw. Hier vindt ook koppeling plaats aan weersverwachtingsinformatie. Alles wordt in dienst gesteld om gewassen optimaal te laten groeien. Dat kan alleen maar door de toepassing van de juiste sensor voor een specifiek doel. 5G en sensoren zullen in de toekomst hand in hand gaan.

Ook partner worden?

Een aantal voorbeelden uit de praktijk op een rij

Smart potato – Met behulp van een nagemaakte aardappel, voorzien van sensoren voor vocht, temperatuur en CO2, willen agrarische ondernemers realtime de data over de bodemgesteldheid verzamelen en analyseren

Drone voor gewasinspectie – Drone maakt opnames van het akkerbouwgewas. De data worden tijdens de vlucht geüpload naar een centrale computer voor analyse en omgezet in informatie voor de eindgebruiker

Grasland management – Grasland verder verbeteren met vergelijkbare technologie als beschreven in ‘Drone voor gewasinspectie’. Dronebeelden worden ingezet om de biomassa van het grasland te meten en de optimale bewerking te bepalen.

Jongvee opfok – Met 5G technologie (sensoren) de geschiktheid van kalveren voor toekomstige melkkoe sneller vaststellen. Daarmee kan de veestapel kleiner worden gemaakt (dat helpt bij CO2 reductie)

Verzilting akkerbouw – De verziltingsproblematiek in Noord-Groningen aanpakken door onderzoek naar de mechanismen die hierbij een rol spelen met hulp van sensoren. Data worden verzameld met 5G-technologie (IoT).

Space assisted crop monitoring – precisie landbouw met behulp van informatie uit satellietdata en sensoren

De conclusie voor landbouw en 5G

Precisielandbouw wordt dus nog beter mogelijk gemaakt door 5G en sensoren. Er wordt data verzameld met camera’s, drones of bodemscans. Vervolgens worden deze gegevens geïnterpreteerd met apps, beslissingsondersteunende systemen of kunstmatige intelligentie. De resultaten worden dan toegepast in het veld met bijvoorbeeld robots, spuitmachines of kunstmeststrooiers.

Data, interpretatie en toepassing moeten goed op elkaar afgestemd zijn en het hele proces moet (bijna) automatisch verlopen. Pas dan is het voor de teler relatief eenvoudig om precisielandbouw in de praktijk toe te passen. De technologie hierin ontwikkelt zich razendsnel, net als de vraag naar snelle data-overdracht. Naast een hogere snelheid moet het 5G netwerk voornamelijk minder latency vertonen, zodat realtime-toepassingen binnen handbereik komen.

Producten gebruikt in de landbouw

5G MIMO antenne

Populaire 5G antenne: ook ideaal voor op de boot Deze 5G MIMO antenne is gewild bij mensen die de mogelijkheden van hun 5G router optimaal willen benu…

5G New Radio (NR) antenne

5G New Radio (NR) antenne specificaties 5G New Radio antenne Backwards compatible met 4G/3G/2G mobiele netwerken Gain: 700-9601400 MHz: 2dBi…

5G New Radio puck antenne

G New Radio Puck antenne Deze 5G puck antenne is geschikt voor de New Radio standaard en is geschikt voor de nieuwe hogere frequentiebanden. De a…

Deze producten zijn verkrijgbaar bij
Ook partner worden?
Copyright 5G