Meer dan een miljard mensen vallen eind 2020 in het dekkingsgebied van een 5G-netwerk. Dat blijkt uit het onderzoek van technologiebedrijf Ericsson.

Dit betekent echter niet dat deze half miljard mensen gelijk kunnen profiteren van het snellere 5G-netwerk. Het is namelijk noodzakelijk dat het apparaat waarmee mobiel internet wordt gebruikt geschikt is voor 5G. Ericsson schat dat tegen eind december 220 miljoen 5G-abonnementen zijn afgesloten, waarvan acht op de tien in China.

5G wereldwijd

Volgens het onderzoek uit het Ericsson Mobility Report wordt er verwacht dat in 2026 van al het mobiele dataverkeer de helft uit 5G-abonnementen bestaat. Volgens het Report van Ericsson zal er over 6 jaar zo’n 3,5 miljard 5G-abonnementen zijn afgesloten.

Op dit moment lopen de Verenigde Staten en China voorop met het integreren van 5G. In Europa gaat de overgang langzamer, omdat meerdere landen frequentieveilingen hebben uitgesteld vanwege de pandemie. In Nederland kunnen klanten van KPN en T-Mobile sinds eind juli gebruikmaken van hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie, mits ze over een geschikt toestel beschikken.

Dat is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile sleepten frequenties in de wacht. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten.

Copyright 5G