Telecomproviders kunnen zich aanmelden voor de landelijke veiling van 5G-frequenties

Vanaf 6 maart tot 6 april kunnen Telecomproviders zich aanmelden voor de landelijke veiling van 5G-frequenties, zo maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vrijdag bekend.

De frequenties die nodig zijn voor een 5G-netwerk worden in twee fases verkocht. Het is de bedoeling dat de daadwerkelijke veiling van de eerste drie frequentiebanden (700, 1.400 en 2.100 MHz) voor 30 juni 2020 zal plaatsvinden. De 3,5-GHz-band zal begin 2022 geveild worden.

Om als provider een aanvraag te doen voor deelname aan de veiling, moeten een zekerheidstelling van bijna 35,3 miljoen euro betalen.

‘Risicovolle aanbieders’

Zowel Nederlandse als buitenlandse telecomproviders kunnen zich aanmelden voor de veiling. De Europese Commissie besloot in januari dat ‘Risicovolle aanbieders’ uitgesloten mogen worden van de kern van het 5G-netwerk.  Staatssecretaris Keijzer schrijft dan ook dat aanbieders van mobiele telecommunicatie in Nederland opgedragen kunnen worden dat zij bepaalde leveranciers uitsluiten op basis van bijvoorbeeld vermoedens van misbruik of spionage. Met name het Chinese bedrijf Huawei ligt onder vuur. De Verenigde Staten beschuldigt het bedrijf beschuldigen van spionage namens China. De apparatuur van het Chinese bedrijf kan volgens de VS gebruikt worden om westerse landen af te luisteren. Huawei is wereldwijd marktleider op het gebied van telecomapparatuur.

Bron: https://www.nu.nl/tech/6035754/providers-kunnen-zich-nu-aanmelden-voor-nederlandse-5g-veiling.html

Copyright 5G