Hoe gaat 5G ons dagelijks leven veranderen?

5G belooft, net als 4G, snellere gegevensoverdracht en een hogere bandbreedte. In de commerciële wereld wordt van 5G-providers verwacht dat ze snelheden tot 1 Gbps ondersteunen, wat 10 keer de snelheden zijn die worden aangeboden door 4G LTE.

Deze snellere overdracht gaat gepaard met een lagere latentie, de vertraging die wordt veroorzaakt doordat je apparaat verbinding maakt met de server. De latentie voor 5G, vergeleken met 4G, is extreem laag. Hoewel 4G beperkt was tot een latentie van 50 ms, kan 5G ongeveer 10 ms bereiken.

Maar wat kunt u nou met 5G in het dagelijks leven?

Entertainment
Over het algemeen betekenen hogere datasnelheden dat alles in technologie beter wordt, vooral streaming. Op 5G kun je binnen enkele seconden een hele aflevering van je favoriete Netflix serie downloaden. YouTube-video’s beginnen onmiddellijk, zonder enige buffering. De tijd die het kost om games zoals Fortnite en Call of Duty Mobile te downloaden, wordt drastisch verminderd. Deze lage latentie helpt je niet alleen om deze games sneller te downloaden, maar ook om ze beter te spelen.

Externe verwerking
Met behulp van hoge snelheden hebt u direct toegang tot bestanden, programma’s en andere applicaties, zonder ze op uw telefoon te downloaden. Dit is Cloud-technologie, wat betekent dat al uw verwerking op afstand gebeurt vanaf een server in een andere uithoek van de wereld. U krijgt bijvoorbeeld toegang tot een mobiele applicatie op uw smartphone zonder deze ooit te installeren.

Augmented en Virtual Reality
Naast een betere streamingkwaliteit en snellere downloads, belooft 5G ook meeslepende ervaringen, inclusief virtuele en augmented reality en 3D-inhoud. Zowel AR als VR, die strenge netwerkvereisten vereisen, zoals lage latentie, hoge betrouwbaarheid en hoge bandbreedte, zullen worden verbeterd met behulp van 5G.

Er zijn veel andere toepassingen van Virtual Reality waar 5G baat bij heeft, een van de belangrijkste is het vermogen om dingen te voelen. Als je je Virtual Reality-headset en speciale handschoenen draagt, kun je alles voelen wat je voor je ziet. Een voorbeeld van deze technologie is de mogelijkheid om op afstand een auto te besturen. Op deze manier zullen artsen operaties op afstand kunnen uitvoeren met behulp van virtual reality-headsets, robotarmen en haptiek.

De introductie van 5G in ons leven is een enorme stap in de richting van bijvoorbeeld Augmented Glasses. Deze technologie kan onze smartphones vervangen en meldingen zoals sms-berichten, e-mails etc. Over de echte wereld heen leggen. Een ideaal voorbeeld van deze situatie is AR-navigatie die de richtingen overlapt door pijlen op de straat recht voor je weer te geven.

Smart homes & cities
Door de snellere dataverbindingen zal de adoptie van slimme apparaten sneller verlopen. Een grotere bandbreedte zal Internet of Things (IoT) -apparaten helpen om met elkaar te communiceren, wat niet alleen leidt tot slimme huizen, maar ook tot slimme steden. Dit betekent ook dat er meer zelfrijdende voertuigen in de straten van een stad zullen worden ingezet. Alles, inclusief lantaarnpalen, verkeerslichten en camera’s, zal met elkaar kunnen communiceren, wat zal helpen bij het bewaken en het veiliger maken van uw stad.

Dit betekent ook dat een auto onderweg informatie kan uitwisselen met andere voertuigen. Omdat hij zelf rijdt, neemt hij de snelst mogelijke route en parkeert hij zichzelf op beschikbare parkeerplaatsen. Deze communicatie tussen auto’s zal ook het verkeer op de weg verminderen en het aantal ongevallen verminderen, vooral die veroorzaakt door menselijke fouten.

Wanneer kan ik 5G gebruiken?

Zoals elke technologie heeft de ontwikkeling van 5G tijd nodig, het bevindt zich nog in de beginfase. De meeste van deze toepassingen bestaan al, maar zijn nog niet helemaal mainstream. 5G zal hen de boost geven die ze nodig hebben om op grote schaal te worden toegepast, maar dat is nog een tijdje weg.

Bron: https://www.digit.in/features/mobile-phones/how-will-5g-change-our-lives-58380.html

Copyright 5G